Które dania można wzbogacić o dodatek kremu orzechowego?

Nie ulega wątpliwości, że zdrowe jedzenie posiada coraz większą liczbę zwolenników. Nadal jednak spora grupa osób obawia się, że zdrowe jedzenie będzie niezdrowe. Na szczęście istnieje wiele produktów, które są zarówno zdrowe jak i smaczne. Jednym z nich jest krem orzechowy (https://www.bee.pl/9165-krem-orzechowy), który możemy wykorzystać do przygotowania wielu rozmaitych potraw.

Wybierz mądrze krem z orzechów

W sklepach z żywnością, zarówno w tych stacjonarnych jak i internetowych, znajdziemy całe mnóstwo kremów orzechowych. Warto jednak mieć na uwadze to, że nie wszystkie z nich posiadają dobre składy. Przed dokonaniem zakupu zawsze warto więc czytać etykiety dołączone do opakowań. W przeciwnym razie możemy zakupić produkt, którego skład będzie pozostawiał wiele do życzenia. Dobrej jakości krem z orzechów będzie charakteryzował się tym, że znajdziemy w nim głównie zmiksowane orzechy. Najpopularniejszy i jednocześnie najtańszy jest krem z orzechów ziemnych. Popularne są zarówno kremy solone jak i niesolone. Wybierając krem solony, zwróćmy jednak uwagę na to, aby zawartość soli nie była zbyt wysoka. W przeciwnym bowiem razie istnieje spore ryzyko, że zakupimy niezdrowy produkt. Oprócz kremów z orzechów ziemnych, w sklepach znajdziemy również kremy migdałowe oraz kremy z nerkowców. Bardzo popularne są również kremy z orzechów laskowych, które posiadają niezwykle przyjemny zapach. Niektórzy porównują ich smak do popularnej Nutelli. Z całą pewnością są one jednak dużo zdrowsze od niej.

Do czego warto wykorzystać krem z orzechów?

Jak już zostało wspomniane na wstępie, kremy orzechowe znalazły wszechstronne zastosowanie. Nadają się one do smarowania pieczywa, a także jako dodatek do owsianki czy jaglanki. Nie sposób nie zauważyć, że kremy orzechowe wspaniale będą smakować również solo. W tej formie będą one stanowić wspaniały deser. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kremu orzechowego użyć również do przygotowania ciast czy ciasteczek. Pamiętajmy jednak o tym, że nie wszystkie kremy się do tego nadają. Jeżeli sięgamy po naprawdę zdrowy produkt, może nam również przeszkadzać brak jego słodkiego smaku. W tej sytuacji nie pozostaje nam nic innego jak dosłodzić krem przed spożyciem. W sklepach są oczywiście dostępne słodzone wersje. Na szczęście wiele kremów nie jest słodzonych cukrem, a substancjami, które są dużo zdrowsze od niego. Mowa tu przede wszystkim o ksylitolu, a także o stewii. Dużym zainteresowaniem cieszą się również kremy z dodatkiem miodu. Uważajmy natomiast na sztuczne słodziki, które nie są wcale lepsze od cukru.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez azerbaijan_stockers - pl.freepik.com